Camera's

Mijn fotografische geschiedenis

► Het analoge tijdperk
Sinds mijn 15e fotografeer ik. Ik had nog geen fototoestel, maar mocht soms de Voigtländer Vito C van mijn broer gebruiken.

Toen ik 19 was kocht ik in occasie een Yashica-Mat 6x6 camera. Daarna vond ik in de Stock Americain een Meopta Opemus III vergroter waarmee ik de grote negatieven kon afdrukken in de donkere kamer.

Jaren later kocht ik dan mijn eerste Nikon kleinbeeld camera: een Nikkormat FTN. Hiermee fotografeerde ik ook veel op diafilm.
      
Toen kwam er een dipje (je kent dat: huisje bouwen en kindje kopen…) en vond ik een compactcamera zeer handig: een Nikon TW20 compactcamera.
      
Daarna kwam er een heropflakkering: ik werd lid van fotoclub Iris-Lede, waardoor ik weer gestimuleerd werd om te fotograferen. Ik kocht een Nikon F801 met lenzen en een flits.

Dan kwam de Nikon F70 (2 stuks). Dit waren hoogdagen in mijn fotografie: verre reizen en met veel materiaal sleuren. Vele tientallen filmpjes van 36 opnamen werden er geschoten op één reis.

en de Nikon F90
     

Tussendoor heb ik nog wat gespeeld met een oude Hasselblad 500CM. Zo'n toestel fascineerde me danig...

► Het digitale tijdperk
Maar toen kwam de grote omwenteling! De digitale fotografie deed haar intrede. In 2000 kocht ik een eerste digitale camera zogezegd “om op de digitale trein te springen en mee te zijn”. Het was een Nikon coolpix 800, 2 MP en er was een CF geheugenkaart bij van 8 MB, stel je voor, daar zou nu met moeite één foto op kunnen.
         
In 2003 werden de digitale reflexcamera’s “betaalbaar”, de psychologische grens van 1000 euro was doorbroken. Ik kocht een Nikon D70 met 6 MP.

Later volgde de Nikon D200 met 12 MP

en de Nikon D300 met 12 MP. Prachtige toestellen die foto’s maakten die al veel beter waren dan de analoge voorgangers.
En de analoge toestellen gingen de kast in…voorgoed.
 

Tussendoor kocht ik nog een Canon G9 compactcamera voor het kleine werk ... 

en later een Panasonic FZ200 met wat meer mogelijkheden. Die toestellen gebruikte ik dan ook veel in de fotografielessen die ik gaf in het PCVO Waas en Durme.

Maar toch lonkte er nog iets op de achtergrond, namelijk een fulframe camera. Toen kwam de Nikon D700 fulframe met nog altijd maar 12 MP. Een prachtig toestel met mooie resultaten.

En toch verscheen er nog iets beter op de markt, met meer pixels en betere ruisbeheersing: de Nikon D810 met 36 MP. Mijn 15e camera! Een verslaving? Ja en nee… ik had ze beroepsmatig nodig toen ik een basiscursus fotografie gaf.
     
En dan toch nog deze Sony RX100 V (20MP) gekocht voor in de vestzak, ter vervanging van de Canon G9

En de Nikon D850 (45MP) ter vervanging van de Nikon D700 (12MP).
  
► Nu ben ik lid van 2 fotoclubs:

  • Fotoclub Iris-Lede, waar de nadruk ligt op wedstrijdfotografie, thema-avonden met gastsprekers.
  • Vriendenkring van Natuurfotografen, een gesloten groep, waar de nadruk ligt op uitstappen maken, natuur fotograferen en genieten van natuur en fotografie.